O demokracii, trhu a ceně elektřiny

Fiala tvrdí, že předražené elektřina o 4000 % oproti výrobní ceně nevadí, protože ČEZ ze 70 % vlastní stát. Díky tomu se zisk ze super předražené elektřiny vrátí občanům.

Samozřejmě, že Fiala jako správný liberální demokrat lže, až se mu práší od huby. 30 % zisku odchází bankám a jejich kapitálovým společnostem. 70 % se z větší části demokraticky rozkrade. Existuje tisíc způsobů, jak může ČEZ zisk vylít do kapsy liberálního demokrata (soukromá firma prodá ČEZu předražený materiál a pod). Rozpočet zase rozkrádají politici. Nemám konkrétní čísla, ale strčil bych ruku do ohně za to, že fyzickým osobám platících elektřinu se přes Fialův ČEZ kolotoč vrátí maximálně 1 % z ukradeného.

Těžko to bude lepší. Jde o principiální otázky. To, čemu slušní lidé říkají krádež, liberální demokrat vidí jako legitimní generování zisku. Ve hře je také doprovodný liberálně tržní systém. Buď bude řídit hospodaření stát, anebo jej bude řídit pouze trh se svými zákony. Liberální demokrat řídí pouze občany. Tam zavádí omezování a represi. Jinak liberální demokrat stát likviduje a omezuje jeho zásahy do ekonomiky.

Světlo na konci tunelu není vidět. Fiala není úplný hlupák. Uvědomuje si, že žádná věc nestojí izolovaně. Když se pohnou ledy na jednom místě, setrvačně se pohnou kry i v dalších oblastech. Při zastavení okrádání ze strany ČEZu by hrozilo, že by občané požadovali zastavení okrádání i od dalších korporací. Hlavně bank. Tím by se začal hroutit systém a Fialovi by hrozilo uvěznění. Podle mne je u zdi. Neuhne, ani když se ekonomická situace hodně zhorší a lidé budou žít v bídě.

Vít Skalský

About the author